
سریع زندگی کنید، سریع بخورید اما دیر بمیرید! |نگاهی به تاریخچه فست فود|
سرعت زندگی چنان افزایش یافته است که علاوه بر غذاهای سریع، مفاهیم جدید نیز به سرعت به خوردمان داده شده و قبل از پرسش هرگونه سوال، به بخشی اساسی از زندگیمان مبدل میشوند. اما آیا تا کنون اندکی درنگ کرده و از خودتان پرسیدهاید که «فست فود چیست؟»، آیا اصلا وقتی برای متوقف کردن جریان سریع تغییرات زندگی یافتهاید تا به اطراف خود با دقت بیشتری نگاه کرده و پاسخی برای پرسشهای خاک خورده ذهنتان بیابید؟
ما — در راستای همین افزایش حجم و سرعت تغییرات — بجای شما اینکار را کرده و به دنبال پاسخی برای یک پرسش به ظاهر بدیهی، یعنی «فست فود چیست؟»، مقالهای کامل و جامع را تهیه کردهایم. رستوپرو را در این مطلب نیز همراهی کنید تا به شکلی سریع و آسان با مفهوم غذاهای سریع آشنا شده و یک بار برای همیشه، پاسخی برای این پرسش که «فست فود چیست؟» بیابیم.
آیا میدانستید که رومیان باستان نیز اهل فست فود بودند؟!
اگر بخواهیم جواب سوال «فست فود چیست؟» را صرفا در عصر جدید و سالهای اخیر بررسی کنیم، بدون شک اطلاعات مفید بسیار زیادی را در رابطه با ریشههای تمایل بشر برای خرید و مصرف غذاهای سریع و آسان از دست خواهیم داد.
لذا بهتر است برای درک بهتر مفهوم غذای سریع و یافتن پاسخی جامع برای پرسش «فست فود چیست؟»، جستوجوی خود را از تمدنهای کهن و باستانی گونهٔ انسان آغاز کرده و ببینیم راحت طلبی همنوعان — و چه بسا خود ما — از چه زمانی آغاز شد!
بسیاری از محققان معتقدند که تمدنهای باستانی پیشرفتهای چون رومیها و چینیها مشاغلی بسیار مشابه با مفهوم رستورانداری و فروش مواد غذایی در ساختار خود داشته و تهیه و توزیع غذا در قبال پول، در تمدنهای مذکور امری رایج محسوب میشده است. البته رومیها در این زمینه یک سر و گردن از کلیه فرهنگها و تمدنهای باستانی بالاتر بوده و در زمانی که مردم کشورهای دیگر در حال جنگ برای به دست آوردن مقداری غذا به سر میبردند، مردم روم میتوانستند غذاهای سریع و آماده را به شکلی شبانه روزی از کنار خیابانهای شهر تهیه کنند.
بله درست شنیدید! «غذای آماده و به شکل بیست و چهار ساعته» آن هم در خیابانهای روم باستان. بنابراین بدون شک ریشه حضور غذاهای سریع را میتوان به تاریخ تمدنهای باستانی مرتبط دانست و جستوجوی پاسخی برای پرسش «فست فود چیست؟»، در قلب این دورانهای تاریخی را امری کاملا عاقلانه قلمداد کرد.
«محققان طی مطالعات خود در رابطه با تاریخ و فرهنگ رومیهای باستان، به دست نوشتهای باقی مانده از قرن دوم برخوردند که روی آن ذکر شده بود برخی از غذا فروشیهای خیابانی روم، در تمام ساعات روز به فعالیت خود ادامه میدهند — شنیدن این حقیقت شما را یاد شرایط کنونی دنیای ما نمیاندازد؟»
ظهور مکدانلد و آغاز تمدنی نو در بطن غذاهای سریع
به دنبال پاسخی برای پرسش «فست فود چیست؟»، حال زمان آن فرا رسیده تا ریشههای عصر نوین این صنعت را در بطن جوامع امروزی و دنیای مدرن خودمان جستوجو کنیم. بسیاری از نویسندگان، منتقدان و محققان حوزه غذا و مواد خوراکی معتقدند انقلاب و جهش رستورانهای فست فود در دهههای اخیر را میبایست در ارتباط مستقیم با مدرنیزه شدن کشورهای صنعتی و افزایش نرخ رشد آنها بررسی و تحلیل نمود.
از آن جایی که یکی از تبعات افزایش نرخ رشد در کلیه امور بشر، لزوم بالا رفتن سرعت تولید است، در دنیای محکوم به مدرنیزم ما نیز دیگر جایی برای اتلاف وقت، استراحت و اموری که کاپیتالیسم آنها را بیهوده میخواند باقی نمانده و نیروهای انسانی ملزم به تحرک هرچه بیشترند. با این اوصاف دیگر خبری از آن سفرههای چیده شده یا میزهای آماده برای وعدههای غذایی خانوادگی نبوده و اغلب افراد جامعه صرفا به دنبال سریعترین راههای ممکن برای رفع نیازهای فیزیکیشان هستند.
در همین میان یکی از بزرگترین نیازهای فیزیکی بشر، بعد از آب و هوا، یعنی «غذا» به بخشی بسیار موثر در روند پیشرفت کشورهای صنعتی تبدیل شده و عده کثیری از تاجران حوزه مواد خوراکی با بهرهگیری از نیاز رو به رشد جوامع در زمینه افزایش سرعت و سهولت تهیه و صرف غذا، عضو جدیدی را به بدنه صنعت و اقتصاد دنیا اضافه کردند.
این عضو جدید، که زادهای از اعضای سابق صنعت مواد خوراکی بود، فست فود نام داشت و با همین عنوان کاملا همخوان با اهداف خود، چرخه اقتصادی نوینی را وارد فرهنگهای لغت امروزی کرد. در حال حاضر کوچک و بزرگ، پیر و جوان در اقصی نقاط جهان با مفهوم غذاهای سریع (فست فود) آشنایی داشته و کمتر کسی هست که با خود بیاندیشید «فست فود چیست؟». حال دیگر بخش عظیمی از میزهای غذای فرهنگهای جهان به این غذاهای سریع تعلق داشته و سلطه آنها بر عادات غذایی ما نیز به شکل چشمگیری رو به افزایش است.
اما اگر در جستوجو به دنبال پاسخی برای پرسش «فست فود چیست؟»، بخواهیم نگاهی به عصر جدید و ظهور رستورانهای غذای سریع امروزی داشته باشیم، میبایست به غول این صنعت یعنی «مکدانلد» اشاره کرده و نگاه کوتاهی به تاریخچه آن داشته باشیم:
رستورانهای زنجیرهای فست فود «مکدانلد» اولین بار در سال ۱۹۴۸ در آمریکا و توسط برادران «مکدانلد» تاسیس شده و با گذر زمان به یکی از ابر قدرتهای عرصه فست فود جهان مبدل شدند. این رستوران در سالهای ابتدایی غالب درآمد خود را از فروش همبرگر به دست میآورد و تا همین امروز نیز این سنت دیرینه خود را حفظ کرده است.
اما در حال حاضر، نام مکدانلد به شکل بسیار عمیقی با مفهوم فست فود گره خورده و امپراطوری این رستورانهای زنجیرهای در ۶ قاره و با بیش از ۳۰,۰۰۰ شعبه، به یکی از پرچمداران حوزه غذاهای سریع تبدیل شده است. البته لازم به ذکر است که پس از آغاز رواج فست فود و افزایش شعبههای مکدانلد در آمریکا، سایر رستورانهای زنجیرهای مبتنی بر فست فود — مانند کیافسی و تاکو — نیز فعالیت خود را به شکلی گسترده و در رقابت با یکدیگر آغاز کردند.
مخالفان فست فود و جنگی که هرگز به نفع مشتری تمام نخواهد شد
بررسی پرسشی چون «فست فود چیست؟»، بدون گفتوگو در رابطه با حواشی و انتقادات وارده به این صنعت امری بس دشوار است. در سالهای اخیر منتقدان بسیاری به نحوه تهیه و پخت غذاهای سریع ایراد گرفته و مطالعات فراوانی را جهت اثبات مضرات این غذاها به انجام رساندهاند. اغلب پزشکان و محققان فعال در حیطه غذا و مواد خوراکی نیز با نظر مخالفان فست فود هم عقیده بوده و مصرف بیش از حد غذاهای سریع را با افزایش نرخ چاقی و برخی سرطانهای خطیر مرتبط میدانند.
البته لازم به ذکر است که اغلب تحقیقات صورت گرفته روی این مقوله پاسخ دقیق و صریحی را در بر نداشته و حتی عدهای همچنان معتقدند فست فود هیچ اثر مخربی بر سلامت انسانها ندارد! اما به هر روی طی سالهای اخیر و با بیشتر شدن توجه رسانهها، مطبوعات و فضای مجازی به بحث سلامت و بهداشت جوامع رو به رشد، فست فودها باری دیگر مورد انتقادهای شدید قرار گرفته و به گفته برخی منابع آماری، محبوبیت رستورانهای فست فود در قیاس با رستورانهای نیمه کژوال شاهد افت چند درصدی بوده است.
ولی با وجود تمام انتقادات و حجم سنگین مخالفتهای کنونی، عرصه غذاهای سریع همچنان به عنوان یکی از پردرآمدترین کسب و کارهای تجارت نوین شناخته شده و فرانچایزرهای فعال در این حیطه در کمال آرامش در حال اداره امپراطوری خود هستند. حتی کاهش حق تبلیغات و ممنوع شدن هرگونه آگهی مرتبط با فست فود هنگام پخش برنامههای تلویزیونی مختص خردسالان و کودکان نیز توانایی مقابله با این پدیده بیرحم را نداشته و نرخ فروش غذاهای سریع، همواره اعداد و ارقامی رضایتبخش را برای صاحبان خود به ارمغان داشته است.
شما نمیخواهید وارد این عرصه پر سود و جذاب شوید؟!
همانطور که مطالعه فرمودید، جستوجو در راستای یافتن پاسخی مناسب برای پرسش «فست فود چیست؟»، ما را از خیابانهای روم و چین باستان به آمریکا و ظهور رستورانهای زنجیرهای فست فود رسانده و سپس با حجم سود و جذابیتهای مالی این حوزه در کنار انتقادهای وارد به آن آشنا کرد. اما وسعت این کسب و کار به قدری رشد یافته و نرخ پیشرفتهای حاصل در این حیطه نیز به قدری سریع است که یافتن پاسخی دقیق و صریح برای پرسش «فست فود چیست؟»، به امری دشوار مبدل گشته.
اما به هر روی فست فود را میتوان انقلابی در حوزه مواد خوراکی با هدف کاهش زمان و انرژی مصرفی جهت تهیه غذا خواند و جذابیتهای کنونیاش را مرتبط با سیاستهای کاپیتالیسم قلمداد کرد. ما در حال حاضر شاهد فزونی یافتن وعدههای غذایی موجود در رستوارنهای فست فود، به قیمتی ارزان هستیم و از سویی دیگر شیوههای جذب مشتری این کسب و کارها را در قالب بکارگیری دکوراسیونهای جذاب و پرسنل خبره به وضوح مشاهده میکنیم.
اگر شما نیز علاقهمند به این حیطه درآمد زا بوده و یا برای سرمایهگذاری بعدی خود به دنبال کسب و کاری پر رونق هستید، میبایست بدانید که فست فود هماکنون برای برخی جوامع — خصوصا جوامع رو به رشدی مانند کشور ما — از نان شب نیز واجبتر بوده و نیاز عمیقی در این زمینه حس میشود. حال زمان آن فرا رسیده که تعریف شخصی خودتان را در پاسخ به پرسش «فست فود چیست؟» به معرض نمایش گذاشته و از همین طریق کسب درآمد نمایید.
بنابراین اگر حالا میدانید که فست فود چیست و تصمیم به قدم گذاردن در این حیطه خطیر را گرفتهاید؛ دیگر نگران یافتن بهترین رویکردهای ممکن جهت راهاندازی یک رستوران فست فود نباشید، چرا که رستوپرو سابقهای طولانی و کارنامهای درخشان در عرصه راهاندازی، توسعه و حتی برندینگ رستورانهای فست فود داشته و کارشناسان ما آماده ارائه حرفهای ترین خدمات ممکن در ارتباط با کلیه مراحل برنامهریزی، راهاندازی، توسعه و برندینگ به شما عزیزاناند. همین حالا با مشاوران ما وارد ارتباط شوید و با بهرهگیری از تجربه رستوپرو، توقع بهترین نتایج ممکن را از پروژه بعدی خود داشته باشید!