
امان از این فست فودهای پولساز |بررسی درآمد فست فود ها|
احتمالا یک روز در حالی که منتظر آماده شدن سفارش خود در یک رستوران غذاهای سریع بودهاید به درآمد فست فود های شهر و حتی کشور خود اندیشیدهاید. اما اگر راستش را بخواهید، شما تنها کسی نیستید که به این مسئله مهم فکر کرده و سعی در تخمین درآمد فست فود ها داشته است.
بررسی درآمد فست فود ها
در واقع از آنجایی که رستورانهای غذای سریع در حال حاضر به عنوان یکی از صنایع پردرآمد حوزه مواد خوراکی شناخته میشوند، توجه افراد بسیاری به مبحث درآمد فست فود ها جلب شده و تحقیقات بسیاری نیز در این زمینه صورت گرفته است. بنابراین اگر با ادامه این مقاله از رستوپرو همراه شوید شما را با برخی از یافتههای شگفت انگیز این تحقیقات و امکان تعمیم آنها به ایران آشنا کرده و اطلاعات مفیدی را در این رابطه به شما ارائه خواهیم کرد.
این روزها همه فست فود میخورند؛ شما چطور؟!
بله یکی از دلایل درگیر شدن ذهن اغلب ما نسبت به درآمد فست فود ها همین مسئله بوده و بدون شک صفهای طولانی و میزهای پر در کنار صدای دائمی دستگاه کارت خوان فست فودها گاهی موجب افسردگی کوتاه مدت همه ما میشوند. (لطفا اغراق ملزوم این بخش را ببخشید!).
اما به راستی در سالهای اخیر به دلیل عوض شدن سبک زندگی انسانها در اقصی نقاط جهان، حوزههایی چون صنعت خورد و خوراک نیز دستخوش تغییرات عظیمی قرار گرفته و هماکنون رستورانهای فست فود مانند قارچهای روییده در یک شب، خیابانهای سراسر شهرهای دنیا را پر کردهاند.
بنابراین نمیتوان میزان بالای مشتریهای این صنعت غذایی را منکر شد و از رقمهای نجومی درآمد فست فود ها چشمپوشی کرد. در حال حاضر یکی
از پردرآمدترین فرنچایزرهای دنیا نیز یک رستوران زنجیرهای فست فود بوده و با قدرتنمایی خود همواره چیرگی غذاهای سریع بر زندگی ما را به رخمان میکشد.
بله درست حدس زدید؛ منظور ما از بزرگترین فرنچایزر دنیا در عرصه فست فود برندی نیست جز «مکدانلد»، که با ارزشی بالغ بر ۱۳۴ میلیارد دلار در حال فرمانروایی بر دنیای فست فود است. (تنها تصور صفرهای این رقم نیز میتواند دلیلی برای اقرار به بالا بودن درآمد فست فود های کل دنیا باشد!). البته کشور ما نیز از قاعده افزایش محبوبیت فست فود ها مستثنی نبوده و هماکنون یکی از پردرآمدترین حوزههای کسب و کار ایران در همین مقوله غذاهای سریع ریشه دارد.
میلیونر نیستید؟ پس هرچه سریعتر فست فود شوید!
البته جهت حرکت در مسیر سودای ثروت نیازی نیست که شخصا به یک فست فود تبدیل شوید (!) ولی اگر قصد راهاندازی یک کسب و کار پولساز را در سر میپرورانید، بدون شک لازم است پیش از هرگونه اقدام، با مقوله رستورانهای غذای سریع و درآمد فست فود های فعال کشور آشنا شوید.
سرعت بالای زندگی اغلب انسانها را وادار به صرفهجویی در زمان کرده و در حال حاضر به احتمال قوی سرانهْ آشپزی در ایران حتی از سرانهٔ مطالعه نیز کمتر است! از طرفی خوشبختانه امکان از بین بردن اشتها و احتیاج به تغذیه برای گونهٔ ما وجود نداشته و لذا جای خالی آشپزخانههای متروکه میبایست به هر طریق ممکن پر شود.
رستورانهای فست فود در واقع با ارائه جایگزینهای غذایی مناسب و پایین نگه داشتن قیمتها در کنار عرضه وعدههای سنگین و حجیم، گزینه بسیار جذابی را در مقابل آشپزخانههای ایرانی قرار داده و مردم عزیز کشورمان را بیش از پیش به ترک سنتهای غذاییشان تشویق کردهاند!
ولی آیا حضور این حجم از رستورانهای فست فود برای تامین نیازهای غذایی کشورمان کافی است؟! معلوم است که خیر. نه تنها حضور رستورانهای فست فود در حال حاضر کافی نمیباشد، بلکه تقاضای بسیار بالایی نیز در این حیطه تجاری مشاهده شده و درآمد فست فود های تازه تاسیس شده نیز به دلیل پتانسیل بالای فروش، از همین حالا قابل تضمین است.
اما حال بیایید تا کمی از این پیش فرضهای مرتبط با درآمد فست فود ها فاصله گرفته و به بررسی علمی و اقتصادی این پدیده بپردازیم.
تو اگر فست فود باشی سر خود دوا نمایی
خب اگر بخواهیم به شکلی منطقی و با در نظر گرفتن تمامی عوامل موثر بر درآمد فست فود های ایران و حتی جهان این مبحث را پیش ببریم، در همان ابتدای کار میبایست بگوییم که صرف فست فود بودن شما را میلیونر نخواهد کرد. در حال حاضر عرصه رستورانهای زنجیرهای و برند شده غذاهای سریع بسیار داغ و تنگاتنگ بوده و شما برای حساب کردن روی درآمد فست فود خود، به ویژگیهایی فراتر از چند همبرگر و نوشابه گازدار احتیاج خواهید داشت.
البته ما همچنان سر حرف خود هستیم و درآمد فست فود های معتبر کشور و جهان را به شدت بالا تخمین میزنیم. اما مسئله اصلی اینجاست که وارد شدن به این حوزه کار چندان راحتی نبوده و شما برای احداث رستورانی که قابلیت شاخ و شانه کشیدن برای دیگر رقبا را داشته باشد، به موارد بسیار زیادی نیاز خواهید داشت. ولی نگران نباشید؛ چرا که در ادامه همین مقاله شما را با چند مورد از نکات ملزوم در بهبود و افزایش درآمد فست فود ها آشنا خواهیم کرد.
استراتژیک باشید تا کامروا شوید
در بررسی موارد تاثیر گذار بر درآمد فست فود ها، یکی از نکات بسیار مهم و جالب توجه لزوم وجود یک استراتژی تهیه، عرضه و فروش است. چطور؟ با برنامهریزی و تحقیق در جهت یافتن اقتصادیترین راههای تهیه و فروش محصولاتتان.
آیا تا به حال به گزینههای کمحجم موجود در منوهای فست فودهای بزرگ جهان دقت کردهاید؟ آیا میدانستید که کاهش حجم وعدههای غذایی در این حالت در واقع موجب افزایش سود این رستورانها میشود؟!
بله درست شنیدید؛ تحقیقات حاکی از آن است که کاهش برخی از اقلام -مانند سیبزمینی سوخاری- در رستورانهای فست فود مهم دنیا (خصوصا مکدانلد) بر خلاف انتظار، موجب افزایش سود تجاری این کسب و کارها شده است.
البته این فست فودها در کمال آگاهی و شناخت قبلی دست به چنین اقدامی زده و بالا رفتن سود تجاری پس از کاهش حجم اقلام موجود در منو برای آنها کاملا برنامهریزی شده است. اما اگر شما متعجب شده و از خودتان میپرسید چنین چیزی چطور ممکن است، باید بدانید که قیمتگذاری منوهای کمحجم این فست فودها به گونهای طراحی شده است که علاوه بر تامین بودجه مورد نیاز جهت تامین مواد اولیه سود بسیار بالایی را برای تولیدکنندگان به همراه داشته باشد.
مثلا در مواردی همچون سیبزمینی سوخاری، قیمت یک وعده کوچک از این محصول به شکلی در نظر گرفته شده است که میتوان با بهرهگیری از یک جعبه سیبزمینی خام، درآمدی برابر با مبلغ مورد نیاز جهت خرید چهار یا پنج جعبه سیبزمینی خام داشت!
چشم مشتری را سیر کنید تا گشنه بماند
گرچه عنوان این بخش کمی بیرحمانه به نظر میرسد، اما لازم است بدانید که یکی از شیوههای مهم در تشویق مشتریان به خرید بیشتر استفاده از فهرستهای غذایی پر زرق و برق و تصاویر مملو از وعدههای بزرگ خوشمزه است.
بنابراین اگر قصد بهبود یا افزایش درآمد فست فود خود را دارید به خاطر داشته باشید که منوی شما نقش بسیار پر رنگی در فرآیند انتخاب و سفارش غذای مشتریانتان ایفاد کرده و به تنهایی قادر به ایجاد تغییرات شگرفی در میزان درآمد فست فود شماست.
لابد خودتان هم حدس میزنید که فست فودهای بزرگ جهان به شدت از این تکنیک جهت ترغیب مشتریان خود به خرید بیشتر بهره گرفته و به شکل بیرحمانهای خریداران خود را قبل از سفارش گشنه میکنند! (البته فراموش نکنید که این کار را صرفا با تاثیرات روانشناسی انجام میدهند؛ جای ترس نیست!).
بگذارید بخورند و بیآشامند ولی شما اسراف نکنید!
در طول فرآیند افزایش درآمد فست فود و یا حتی بهبود عملکرد تجاری کسب و کارهای دیگر یکی از عوامل تاثیر گذار، برنامهریزی دقیق و مقرون به صرفه برای مخارج ضروری است.
لذا اگر صاحب یک رستوران فست فود بوده و یا قصد افتتاحاش را دارید، میبایست به خاطر بسپارید که یکی از عوامل دخیل در میزان درآمد فست فود تان نحوه مواجهه شما با هزینهها و مخارج کسب و کار مذکور است.
در حال حاضر متدهای بسیار زیادی برای کاهش هزینههای رستورانها وجود دارد که به شما توصیه میکنیم قطعا برای آگاهی از آنها و اعمال بر کسب و کارتان با یک مشاور و متخصص وارد مذاکره شوید. اما اگر بخواهیم به شکلی ساده به این قضیه بنگریم باید بگوییم که صرفهجویی همچنان (همان تاکتیک شاخص سنتی) بهترین رویکرد جهت حفظ وضعیت تجاری و افزایش درآمد فست فود یا دیگر کسب و کارهای مرتبط با این حوزه میباشد.
ولی این را فراموش نکنید که صرفهجویی یا کاهش هزینههای تولید به هیچ عنوان نباید موجب پایین آمدن کیفیت محصولات و غذاهای ارائه شده در رستورانتان شود؛ چرا که در این صورت میبایست خود را برای شکستی قریب آماده کنید.
اینها که گفتی همگی روی هم چند؟!
خب راستش ما قصد فروش نداریم (!) ولی حال که به پایان این مطلب نزدیک شدهایم میبایست چند نکته کوتاه اما ضروری را به شکل یک جمعبندی اجمالی خدمت شما ارائه کنیم:
- گرچه درآمد فست فود های کل جهان در حال حاضر رضایت بخش بوده و موجب جلب نظر سرمایهگذاران زیادی میشود، اما باید به خاطر داشته باشید که رعایت نکات فوق در کنار داشتن یک بیزینس مدل کارآمد در رسیدن به اهداف تجاری این کسب و کار الزامی است.
- پایین آوردن هزینههای تولید و تهیه، بدون شک یکی از راههای بالا بردن درآمد در کلیه کسب و کارهای مبتنی بر مواد اولیه میباشد؛ اما فراموش نکنید که این مسئله به هیچوجه به معنای پایین آوردن کیفیت محصولات نبوده و کاهش ارزش کیفی محصولات با هدف بالا بردن سود، تحت هر شرایطی کاملا غیر اخلاقی و غیر قانونی است. (مقصود ما در این بخش صرفا صرفهجویی و برنامهریزی اقتصادی برای مخارج بود و بس).